Radimo na mnogobrojnim projektima kao što su: Etno naselje Novo Čiče, Od lana haljina tkana, Etno naselje Novo Čiče u svrhu razvoja poduzetničkih vještina mladih, Božićna priča u Novom Čiču, Gastro-etno biciklijada, Turopoljski chill&grill.
Kulturno umjetničko društvo „Čiče“ iz Novog Čiča osnovano je 2005. godine. Danas brojimo 110 aktivnih članova koji djeluju kroz četiri folklorno plesačke, dvije tamburaške i gajdašku sekciju. U Društvu plešemo koreografirani folklor i na repertoaru imamo 12 koreografija iz republike Hrvatske te koreografiju Usore i Hrvata iz Janjeva.
Da bi od sjemenke “niknula” haljina, trebaju proći četiri godišnja doba, jer proces počinje sjetvom na proljeće, a završava tkanjem zimi
Nastupali smo na svim važnijim manifestacijama u republici Hrvatskoj, a zapažene nastupe imamo i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Italiji, Bugarskoj, Turskoj i Cipru.

 

Tekst: Valeria Čermak

U sklopu projekta „Društveni centar Novo Čiče“, sufinanciranog od strane Europske unije, sredstvima Europskog socijalnog fonda, provode se i računalne radionice za osobe starije životne dobi.

Dana, 22. listopada, prisustvovali smo Računalnoj radionici za osobe starije životne dobi koju vodi profesor Mladen Dugonjić, inače profesor u OŠ Novo Čiče.

Na pitanje o njegovom prijašnjem iskustvu i mišljenju na koji način provedba ovih radionica donosi korist lokalnoj zajednici, profesor Dugonjić odgovara:

- Prije svega mi je drago da sam pozvan za provedbu računalnih radionica i da je škola uključena u rad lokalne zajednice i tako zajedno s KUD-om „ČIČE“ promoviramo i pružamo računalna znanja. Ovim projektom osigurali smo kompletnu opremu za rad i razvili edukaciju za još jednu generaciju naših sugrađana koja više nema priliku naučiti nove vještine i steći znanja putem formalnog obrazovanja –

 

Radionica se provodi sa šest polaznika i održavat će se do kraja proljeća 2021. godine.

- Nakon što prođemo program s trenutnim polaznicima, planiramo napraviti još jednu radionicu za nove zainteresirane osobe. Polaznici su starija populacija i zapravo nemaju nikakva predznanja, prvi put se koriste računalom. Tako da smo program u potpunosti i prilagodili njihovim vještinama i potrebama. Još im je vrlo izazovno precizno upravljati računalnim mišem i pronaći pojedina slova na tipkovnici ali zbog njihove jako velike motivacije i želje za novim znanjem, mislim da ćemo do kraja radionice ostvariti plan i da će moći samostalno koristiti računalo za njihove potrebe. Pohvalio bih njihovu jako veliku motivaciju i činjenicu da se trude steći korak s novim tehnologijama i steći nova informatička znanja – nadodaje.

Na šaljivo pitanje „Je li lakše raditi s osobama starije životne dobi ili s djecom?“, profesor Dugonjić odgovara:

- Lakše je raditi s djecom jer imam puno znanja stečenog kroz rad s djecom, a ovo mi je prvo neformalno učenje starijih osoba koje ima razvijen program rada. Primijetio sam da je najveća razlika ta što su djeca odrasla uz informatičke tehnologije i nije ih strah kliknuti bilo što, za razliku od korisnika radionica u Centu. Još uvijek su malo u grču i zbog toga stoga ih potičem da se ne boje kliknuti jer nema boljeg načina za učenje nego kroz greške. S druge strane, djecu zanima samo sadržaj poput igrica i sadržaja na društvenim mrežama, a starijoj je populaciji sve novo i nemaju otpora prema novim znanjima i spremni su naučiti sve -

 

Nevenka Drapić, umirovljenica, koja je svoj 46-godišnji radni vijek provela kao učiteljica u područnoj školi „Novo Čiče“ jedna je od polaznica radionice.