Radimo na mnogobrojnim projektima kao što su: Etno naselje Novo Čiče, Od lana haljina tkana, Etno naselje Novo Čiče u svrhu razvoja poduzetničkih vještina mladih, Božićna priča u Novom Čiču, Gastro-etno biciklijada, Turopoljski chill&grill.
Kulturno umjetničko društvo „Čiče“ iz Novog Čiča osnovano je 2005. godine. Danas brojimo 110 aktivnih članova koji djeluju kroz četiri folklorno plesačke, dvije tamburaške i gajdašku sekciju. U Društvu plešemo koreografirani folklor i na repertoaru imamo 12 koreografija iz republike Hrvatske te koreografiju Usore i Hrvata iz Janjeva.
Da bi od sjemenke “niknula” haljina, trebaju proći četiri godišnja doba, jer proces počinje sjetvom na proljeće, a završava tkanjem zimi
Nastupali smo na svim važnijim manifestacijama u republici Hrvatskoj, a zapažene nastupe imamo i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Italiji, Bugarskoj, Turskoj i Cipru.

Tekst: Valeria Čermak

Kao što smo već pisali u našim objavama, projekt pod nazivom „Društveni centar Novo Čiče“, sufinanciran od Europska unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 službeno je započeo 1.6.2020. godine. Sad su prošla već gotovo puna 4 mjeseca pa smo imali želju malo se upoznamo što se do sad napravilo te predstavimo detaljnije jednu od radionica koje se provodi u sklopu projekta DCNČ.

Zamolili smo predsjednika KUD-a „ČIČE“ Novo Čiče Stipu Duvnjaka da nam u par riječi kaže što se do sad napravilo i je li zadovoljan - Tijekom lipnja i srpnja 2020 godine radilo se na prilagodbi prostora u javnom vlasništvu za organiziranje projektnih aktivnosti te su u potpunosti uređena dva prostora koja su bila u jako lošem stanju. Posebno smo ponosni na izgradnju rampe za osobe s invaliditetom koja je izrađena po svim propisanim standardima a ista će omogućiti uključivanje osoba s invaliditetom u rad društvenog centra. 30. lipnja održali smo početnu konferenciju projekta te uz veći broj uzvanika prezentirali projekt medijima i predstavnicima gradskih institucija. Istog dana održan je i okrugli stol na kojem su udruge iskazale interes za potrebe lokalnog stanovništva. Sukladno dinamici provedbe projekta, do 20. srpnja tekle su prijave na planirane radionice a 25. srpnja izvršen je odabir polaznika kao i 12 volontera koji će sudjelovati u provedbi projekta. Tijekom lipnja i srpnja kupljeni su tamburaški instrumenti, narodne nošnje, računalna oprema, razglas i tkalački stanovi i ostala oprema koja služi u svrhu provedbe planiranih radionica, kaže Duvnjak.

Zamolili smo voditelja radionica vezenja Gorana Postića da nas upozna s svojom radionicom koja je započela 8. kolovoza i koja trenutno ima oko 15 polaznika. Zamolili smo ga da nam kaže kako je naučio vesti i otkud dolazi ljubav prema vezu - stvaralački nagon, pa time i potreba da se nauči izraditi neki komad nošnje bilo vezenjem ili nekom drugom tehnikom javio se još u ratno vrijeme, vrijeme nacionalnog zanosa i ponosa na novonastalu nam  državu. Često puta su komadi nošnje koji su nastajali bili upravo iz okupiranih dijelova hrvatske ili naprosto komadi robe koje sam želio imati i u njima nastupati, a u to vrijeme mi nisu bili dostupni.

Najveći dio svojih znanja dugujem upravo umjetničkom voditelju i koreografu FA "Turopolja", vrsnom poznavatelju i proizvođaču narodnih nošnji gospodinu Tomislavu Miličeviću. Priče mojih baka su isto bile vrlo inspirativne i poticajne. Baka Vera je uvijek morala paziti da ne pogurnem prste pod iglu njene mašine, jer kada bi je izvadila iz njenog stolića ja bi se uvijek nacrtao na kauču pored. Baka Barica mi je pak pokazala i naučila me način izrade grbeža, jednog od karakterističnih vezova našeg kraja.

Upitali smo ga što se sve na radionicama može naučiti i koje vrste veza podučava polaznike) - Radionicu smo započeli starijim vrstama vezenja, zvanim vezovi po broju. Vezovi po broju podrazumijevaju upravo da se prilikom vezenja stalno brojiti niti osnove i potke koji trebaju biti jasno vidljivi. Kasnije će se učiti i nešto modernije vezove po pismu, a radi se o vezenju po nacrtanome motivu na tkanini tanje osnove i protke gusto tkane. Drago mi je da su polaznici zadovoljni i već mogu prepoznati napredak u njihovom radu. Upitali smo ga da želi li nešto poručiti onima koji bi se prijavili na radionice - Polaznice radionice su vrlo aktivne i spremne utvrditi neke od tehnika koje već znaju i naučiti "nove" tehnike koje su bile korištene u Hrvatskoj tradicionalnoj baštini. Vezilje  su u Hrvatskoj bile zaista predane umjetnice i vrijedne skrbiteljice odjevnih i ostalih uporabnih tekstilnih predmeta za svoju obitelj.

Jedna od polaznica je i Josipa Ćosić koju smo pitali koja je bila njezina motivacija da krene na radionice i koji su njezini dojmovi – dojmovi su i više nego dobri, stvarno me veseli što u našem kraju postoji ovakva aktivnost koja doprinosi očuvanju bogate etnološke baštine. Osobno bih voljela što više naučiti o tradicionalnim tehnikama veza Posavine i Turopolja, starih ljudi od kojih bismo mogli nešto naučiti sve je manje, a ovo je izvrsna mogućnost za učenje o našim upečatljivim vezovima. Mislim da je Društveni centar Novo Čiče hvalevrijedan projekt za društveni život naših općina i grada Velike Gorice! Veselim se budućim projektima i novom prostoru!

Želimo napomenuti da se u svakom trenutku, zainteresirane osobe mogu javiti i pristupiti radionicama ovisno o slobodnom mjestu. Posebni poziv upućujemo osobama s invaliditetom, da nam se prijave za tamburaške radionice, radionice pjevanja i radionice vezenja – kaže predsjednik Kulturnog umjetničkog društva „ČIČE“.

 

Kontakt osobe:

Predsjednik KUD-a „ČIČE“, Stipo Duvnjak (mail – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , mob – 099 684 9489)

Voditeljica projekta, Svjetlana Marijon (mob – 091 665 6491)